Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Zero Waste Lifestyle - Τι είναι; + 5 Tips για αρχάριους!




Το Zero Waste  κίνημα τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να συγκεντρώνει όλο και περισσότερους "οπαδούς", όμως τι είναι;

Zero Waste σημαίνει μηδενική σπατάλη, ότι τίποτα δηλαδή δεν πάει χαμένο. Η κεντρική φιλοσοφία του βασίζεται στην ανακύκλωση, και στο να βρίσκουμε τρόπους να μεταποιούμε και να  ξάνα-χρησιμοποιούμε τα πράγματα που ήδη έχουμε με στόχο να μειώσουμε όσο γίνεται περισσότερο τα απορρίματα μας και έτσι να βοηθήσουμε τη Γη να "πάρει μια ανάσα". 

Αλλά είναι κάτι τέτοιο εφικτό;

Τώρα θα μου πείτε και με το δίκιο σας οτι είναι αδύνατον να μην έχουμε καθόλου απορρίματα μιας και ότι αγοράζουμε τις περισσότερες φορές έχει πολλά και - κυρίως - πλαστικά περιτυλίγματα, ακόμα και τα λαχανικά. Οπότε τι κάνουμε;

Όπως κάθε αρχή είναι δύσκολη όμως στην πορεία θα φαίνεται όλο και πιο απλό. 

Ας ξεκινήσουμε με τα 5 βασικά βήματα που νομίζω όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε!


Tip 1

Αντικατέστησε τις πλαστικές σακούλες




Αντί για πλαστικές σακούλες, χρησιμοποίησε μια μεγάλη τσάντα, που μπορείς να την παίρνεις κάθε φορά μαζί σου για τα ψώνια. Μια μεγάλη πάνινη τσάντα μπορείς να βρεις πολύ εύκολα και το πιο πιθανό είναι να έχεις ήδη μια. 

Tip 2 

Πάρε το παγούρι σου



Δεν χρειάζεται να αγοράζεις συνέχεια όταν είσαι έξω για δουλειές πλαστικά μπουκαλάκια με νερό, αντ'αυτού χρησιμοποίησε ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπουκάλι με νερό που μπορείς να το γεμίζεις ξανά και ξανά, και έτσι δεν θα χρειάζεται και να σπαταλήσεις χρήματα. 

Tip 3

Πετσέτες




Έχεις αναλογιστεί πόσο χαρτί κουζίνας σπαταλάμε κάθε ημέρα; Αντικατέστησε το όσο μπορείς με μικρές πετσέτες τις οποιες τις πλένεις και τις χρησιμοποιήσεις συνέχεια.
Επίσης μπορείς να κάνεις το ίδιο και με τις χαρτοπετσέτες, να τις αντικαταστήσεις με πετσέτες φαγητού (υφασμάτινες), μπορεί στην αρχή να ξοδέψεις κάποια χρήματα για τις αγοράσεις αλλά τις πληρώνεις μια φορά και θα τις έχεις για πολύ πολύ καιρό.

Tip 4 

Λαχανικά - Φρούτα - Σαλάτες - Μανάβικο



Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα λαχανικά και σαλάτες (μαρούλια, σπανάκι κλπ.) είναι είτε τυλιγμένα με πλαστικό είτε μέσα σε πλαστικές σακουλίτσες, η συμβουλή μου είναι είτε να αγοράζεις λαχανικά από ένα μανάβικο κοντά στο σπίτι σου είτε από τη λαϊκή αγορά και τα προϊόντα να τα βάζεις κατευθείαν στις πάνινες τσαντούλες σου. Έτσι και στηρίζεις τα άτομα τις περιοχής σου και μειώνεις κατά πολύ το οικολογικό σου αποτύπωμα. 

Tip 5

Καφές


Ναι το ξέρω, είσαι και εσύ μια/ένας από τα άτομα που παίρνουν κάθε πρωί καφέ πριν πάνε στη δουλειά. Και έτσι σπαταλάς και χρήματα και πλαστικό. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις για αρχή είναι τις μισές ημέρες να φτιάχνεις καφέ από το σπίτι και να τον παίρνεις μαζί σου σε ένα θερμός. Εάν θέλεις όμως φανατικά να ακολουθήσεις τον Zero Waste τρόπο ζωής καλό θα είναι να φτιάχνεις κάθε μέρα καφέ από το σπίτι ή να κάνεις αυτό που κάνουν και οι υπόλοιποι Zero Waste-φίλοι, παίρνεις το θερμός σου και να λες στον/στη barista στην καφετέρια που θα πας να σου φτιάξει εκεί τον καφέ. 
*Δεν το έχω δοκιμάσει αυτό το τελευταίο γιατί δεν πίνω καθόλου καφέ αλλά ελπίζω να το δοκιμάσεις εσύ!!! ;)


H Γη είναι το σπίτι μας, όπως καθαρίζουμε το σπίτι μας, ας προσπαθήσουμε να "καθαρίσουμε" τη Γη όσο περισσότερο μπορούμε. 




Την επόμενη εβδομάδα θα έχει κι άλλο Zero Waste άρθρο με πολλά περισσότερα tips!!! Μείνετε συντονισμένοι..!!!

** Χρησιμοποίησε το hashtag #zerowastecorner σε Facebook & Instagram εάν ακολουθήσεις τα tips για να μας δώσεις όλους λίγη έμπνευση! Θα προσθέσω όλες τις φωτο που θα μου στείλετε στο τέλος του επόμενου Zero Waste άρθρου!**

Να περνάτε καλά και Go Green!!! 



xo, Marianna G.


Σχόλια

  1. Δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιο κίνημα αλλά είμαι οπαδός του από τα μικράτα μου. Δεν αντέχω τίποτα να πηγαίνει χαμένο. Έχω κι εγώ όπως όλοι μας πολύ δρόμο ακόμα να κάνω για να φτάσω το 0 αλλά προσπαθώ όσο μπορώ και παροτρύνω και την οικογένεια και φίλους να κάνουν το ίδιο. Οι συμβουλές σου είναι πολύ χρήσιμες, εγώ είμαι σε φάση που προσπαθώ να κάνω αυτό με τις χαρτοπετσέτες αλλά δεν έχει πετύχει ακόμη! Πάντως έκανες πολύ καλά που δημοσίευσες αυτό το άρθρο και ελπίζω να το διαβάσει πολύς κόσμος και να αλλάξει συνήθειες στο μέτρο που μπορεί ο καθένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!! Εύχομαι να συνεχίσεις το zero-waste ταξίδι σου!!! Από δω και πέρα θα έχουμε στο blog πολλά eco-friendly άρθρα για να δίνουμε έμπνευση και κίνητρα σε όλους σας!!!

      Να έχεις μια όμορφη ημέρα

      xo, Marianna

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

DECOR: Πως να διακοσμήσεις με boho στυλ το υπνοδωμάτιο σου!

Εδώ και αρκετό καιρό το bohemian στυλ έχει επιστρέψει δυναμικά στην καθημερινότητα μας, όχι μόνο στην μόδα αλλά και στην διακόσμηση. Πρόκειται για ένα χαλαρωτικό και αιθέριο στυλ που προσφέρει άπλετη γαλήνη στον χώρο. Οπότε η κρεβατοκάμαρα, το δωμάτιο που ξεκουραζόμαστε είναι ότι πρέπει για να διακοσμηθεί με boho πινελιές.  Πάμε να δούμε πως! 1. Πρόσθεσε ένα «ουρανό» πάνω από το κρεβάτι  Ένα σκέπαστρο από πολύ λεπτό ύφασμα πάνω από το κρεβάτι δημιουργεί μια παραμυθένια ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιο. 2. Βάλε μικρά φωτάκια Μπορείς να βάλεις φωτάκια κατά προτίμηση με λευκό χρώμα (που λειτουργούν με μπαταρίες) γύρω από τον τοίχο του δωματίου ή γύρω από τον «ουρανό» του κρεβατιού. Είναι μια πολύ χαριτωμένη πινελιά που θα δημιουργήσει μια boho αίσθηση και είναι και αρκετά οικονομική. 3. Διακόσμησε με μαντάλα Τα μαντάλα χρησιμοποιούνται συχνά στην bohemian διακόσμηση. Πρόκειται για ένα γεωμετρικό σχήμα που συμβολίζει την αρμονία. Λένε πως όταν

Αφιέρωμα: Μελίνα Μερκούρη

Την 95η επέτειο των γενεθλίων την Μελίνας Μερκούρη τίμησε σήμερα η Google με ένα καταπληκτικό Doodle, φέρνοντάς μας στο μυαλό την αξέχαστη αυτή προσωπικότητα, και το μεγάλο πολιτισμικό της έργο. Εν όψει, αυτής της ημέρας σκέφτηκα να θυμηθούμε κάποιες απο τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις που είχε πει η ηθοποιός, η πολιτικός, η γυναίκα, Μελίνα Μερκούρη!  Και για το τέλος, ακολουθούν κάποια αποσπάσματα απο τραγούδια που ερμήνευσε

DIY: Βήμα - βήμα πως να φτιάξετε το δικό σας κάδρο - Γαλαξία!

Ένας εύκολος τρόπος να διακοσμήσετε έναν κενό τοίχο είναι με κάδρα και ακόμη καλύτερα αν είναι κάδρα που τα έχετε ζωγραφίσει εσείς, δίνουν μια πιο προσωπική νότα στον χώρο. Παρακάτω θα δείτε ένα βιντεάκι που μόλις ανέβασα στο κανάλι μου στο youtube με το πως θα ζωγραφίσετε πανεύκολα ένα κάδρο - γαλαξία. Αφού μπορώ να το φτιάξω εγώ τότε σίγουρα μπορείτε και εσείς. Θα χρειαστείτε: Ακρυλικά χρώματα σε κόκκινο, μπλε, μωβ, άσπρο, μαύρο Ένα καμβά Ένα μικρό σφουγγαράκι Μια παλιά οδοντόβουρτσα ή ένα πινέλο (για τα αστεράκια) Στο βίντεο θα δείτε αναλυτικά την διαδικασία!! Εάν έχετε απορίες αφήστε μου ένα σχόλιo και θα σας απαντήσω το συντομότερο! Καλές δημιουργίες!